Τελευταία νέα...
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ ΥΠ.ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΥΓΕΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Γιάννενα: Τα θρυλικά μαγαζάκια με τα ηλεκτρονικά και τα μπιλιαρδάδικα την δεκαετία του '80!


Γιάννενα: Τα θρυλικά μαγαζάκια με τα ηλεκτρονικά και τα μπιλιαρδάδικα την δεκαετία του '80!
Ιωάννινα
Γιάννενα: Τα θρυλικά μαγαζάκια με τα ηλεκτρονικά και τα μπιλιαρδάδικα την δεκαετία του '80!
Στην "ΟΜΟΝΟΙΑ" συναντούσες τους καλύτερους παίκτες του μπιλιάρδου, με τις παρτίδες στο Γαλλικό να έχουν την τιμητική τους.


Το καλοκαίρι του '82, λίγο πριν ξεκινήσει το μουντιάλ της Ισπανίας, όπου θαυμάσαμε στις έγχρωμες τηλεοράσεις μας την τελευταία μεγάλη Βραζιλία των Σώκρατες, Ζίκο, Φαλκάο, Σερέζο και φυσικά τη ραψωδία του Πάολο Ρόσι, εμφανίστηκαν στο Λούνα Παρκ που κάθε καλοκαίρι ερχόταν στα Γιάννενα στην περιοχή του Μώλου τα πασίγνωστα -για όσους τα έζησαν-ηλεκτρονικά (video games παιχνίδια).

Μαζί με τα πατίνια, οι τότε πιτσιρικάδες, έφηβοι αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία έμπαιναν στον πειρασμό να ξοδεύουν το λιγοστό χαρτζηλίκι τους, "ταΐζοντας" με 10άρικα (κέρματα των 10 δραχμών) τα ηλεκτρονικά, στο σημείο που σήμερα είναι το πάρκινγκ στην οδό Μαβίλη και Πατριάρχου Ευαγγελίδη γωνία!

Από το Σεπτέμβριο του '82 τα ηλεκτρονικά κατέκλυσαν τα Γιάννενα και αποτέλεσαν ένα σημαντικό κομμάτι της ψυχαγωγίας-διασκέδασης στην πόλη.

Από το πρωί με κοπάνες από το Σχολείο, το μεσημέρι πριν το φροντιστήριο, νωρίς το απόγευμα πριν το φραπέ αλλά και το...βράδυ πριν το ξενύχτι σε κάποια ντισκοτέκ, η επίσκεψη στα ηλεκτρονικά για να παίξουμε "Φοίνικα" και πολλά άλλα παιχνίδια της "ATARI", είχε εδραιωθεί σαν ένας νέο εισαγόμενος τρόπος διασκέδασης των τότε νέων στα τότε ηλεκτρονικά.

Την πρωτοκαθεδρία είχε η "ΟΜΟΝΟΙΑ" που βρίσκεται πίσω από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου, εκεί που είναι σήμερα το "PUBLIC".

Στο υπόγειο λειτουργούσαν μπιλιάρδα και στο ισόγειο τα ηλεκτρονικά. Απέναντι ακριβώς, εκεί που σήμερα είναι το Studio φωτογραφίας του Βαγγέλη Σταμούλη ήταν τα "G", ενώ λίγα μέτρα πιο πάνω, στο σημερινό πεζόδρομο της Μελανίδη, κολλητά στο κτίριο των "PUBLIC" εντός στοάς, λειτουργούσε ο "Κούτσικος".

Ηλεκτρονικά όμως είχαν ανοίξει σε κάθε γωνιά της πόλης. Στην πλατεία Πάργης, πίσω από την εκκλησία, εκεί που σήμερα είναι τσιπουράδικο, λειτουργούσε ο ''Άρης", λίγο πιο πάνω στην οδό Γερακάρη (δίπλα στην Ταβέρνα "Πηγαδάκι") λειτουργούσαν τα ηλεκτρονικά της κυρά-Ισμήνης.

Στο σημερινό πεζόδρομο της Μιχαήλ Αγγέλου, εκεί που σήμερα λειτουργούν τα "Bill Cost", υπήρχαν τα ηλεκτρονικά "Κρόνος", ενώ στην οδό Καραμανλή, στα πατίνια του Βαγγέλα, τα ηλεκτρονικά είχαν την τιμητική τους.

Ηλεκτρονικά υπήρχαν παντού στα Γιάννενα των '80s, στη συμβολή των οδών Δωδώνης και Καποδιστρίου, απέναντι από τη μεγάλη κερκίδα στο Στάδιο, απέναντι από το Γυμνάσιο της Ζωσιμαίας και αλλού, αφού παντού υπήρχε δίψα για την επανάσταση που άκουγε στο όνομα "ψηφιακό παιχνίδι".

Έξω από τα ηλεκτρονικά της εποχής έβλεπες πεσμέσμένα ποδήλατα το ένα επάνω στο άλλο, ενώ μέσα άκουγες το χαρακτηριστικό ήχο από τα δεκάρικα που έπεφταν "βροχή", ενώ ήταν αδύνατο να αποφύγεις την τράκα από τους πιτσιρικάδες που ζητούσαν λίγες δραχμές για να κάνουν ακόμη ένα δεκάρικο από το λιγοστό χαρτζηλίκι τους.

Βέβαια στα Γιάννενα προυπήρχαν τα μπιλιάρδα, με τα "ROLLING", την "ΟΜΟΝΟΙΑ" τα "BORSALINO", τον "Κούτσικο" και το "9" να έχουν την τιμητική τους.
Στα μπιλιάρδα υπήρχε "πόρτα", καθώς απαγορευόταν η είσοδος σε κάτων των 17 ετών, όμως οι τότε πιτσιρικάδες κατάφερναν να.... "τρουπώνουν" και να δοκιμάζουν τις ικανότητές τους στα χτυπήματα με τις στέκες στην πράσινη τσόχα.

Στην "ΟΜΟΝΟΙΑ" συναντούσες τους καλύτερους παίκτες του μπιλιάρδου, με τις παρτίδες στο Γαλλικό να έχουν την τιμητική τους απέναντι στο πιο απλοϊκό Αμερικάνικο.
Στα "ROLLING" (υπόγειο δίπλα στην "Taiga") σύχναζαν μεγαλύτερης ηλικίας άτομα και δύσκολα ξέφευγε κάποιος πιτσιρικάς από το άγριο μάτι του κυρ-Αλέκου.

Εδώ η πόρτα ήταν αυστηρή αλλά αν κατάφερνες να μπεις, χανόταν το μάτι σου στην... απεραντοσύνη της πιο μεγάλης αίθουσας μπιλιάρδου στην πόλη.
Στα "BORSALINO" (στοά Ορφέα από την πλευρά της Αστυνομίας) συναντούσες νεολαία από Ανατολή, Κατσικά, Πέραμα και Ελεούσα.

Στον "Κούτσικο"όλα ήταν χύμα και οι πιο πολλοί πήγαιναν όχι για μπιλιάρδο αλλά για ποδοσφαιράκι.

Στο "9" του... γνωστού Βαρδάκα (υπόγειο εντός στοάς, απέναντι από το σημερινό "Caffe Moca" στον πεζόδρομο της Βλαχλείδη), κυριαρχούσε η εμβληματική μορφή του αξέχαστου κυρ-Γιώργου, ο οποίος φώναζε διαρκώς, όχι επειδή μάλωνε κάποιον, αλλά επειδή του άρεσε να πειράζει τους πάντες!

Εδώ σύχναζε και ο αξέχαστος Πάνος Μεζές(Γιωτόπουλος) -για όσους τον θυμούνται- η πλέον εμβληματική street μορφή της δεκαετίας του '80 στα Γιάννενα.

Στο "9" τα πράγματα ήταν πιο χαλαρά και πολλές φορές μπούκαραν μανάδες για να τσιμπήσουν τους κανακάρηδες που αντί για το φροντιστήριο προτιμούσαν τα μπιλιάρδα του βαρδάκα.

Άλλωστε, τότε κυκλοφορούσε ευρέως στην πόλη η φράση: "Εγώ βγάζω τη μπριζόλα απ' τη θράκα κι εσύ παίζεις μπιλιάρδο στο Βαρδάκα!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τελευταία Νέα