Τελευταία νέα...
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ ΥΠ.ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΥΓΕΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Πως εξηγούν οι επιστήμονες την έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας.. Θα χρειαστεί χρόνος για πλήρη εκτόνωση

Έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στο Νομό Ιωαννίνων, η οποία μπορεί να ανησυχεί τους πολίτες, όμως δεν ανησυχεί τους επιστήμονες, οι οποίοι θεωρούν ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της ακολουθίας που είχε ξεκινήσει πριν από έναν μήνα.


Ο μεγαλύτερος σεισμός καταγράφηκε είκοσι λεπτά πριν τις δύο το μεσημέρι και ήταν μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καθώς διορθώθηκε ελαφρώς το αρχικό 3,8. Σε λιγότερες από 24 ώρες έγιναν δεκατρείς σεισμοί εκ των οποίων οι τρεις ήταν άνω των τριών Ρίχτερ.

Όλη η σεισμική δραστηριότητα εκδηλώνεται από τον ίδιο εστιακό χώρο που είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό αλλά και όλους όσους ακολούθησαν.

«Πρόκειται για κάτι μέσα σε αυτό που περιμέναμε.. Εντάσσεται στο πλαίσιο της μετασεισμικής ακολουθίας που είχε ξεκινήσει», ανέφερε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ήπειρος TV1 ο Καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Βασίλης Καρακώστας.

Η έξαρση που σημειώνεται δεν ανησυχεί τους επιστήμονες, καθώς πρόκειται για κάτι που συμβαίνει... Άλλωστε στην περίπτωση των Ιωαννίνων, τα δύο πρώτα εικοσιτετράωρο είχε καταγραφεί μεγάλος αριθμός μετασεισμών... Θυμίζουμε ότι ήταν περισσότεροι από διακόσιοι.

«Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, δεν είναι κάτι που θα σταματήσει εύκολα.. Θα έχουμε μία περίοδο ύφεσης και πιθανότατα θα ακολουθήσει κι άλλη έξαρση», τόνισε ο κ. Καρακώστας, υπογραμμίζοντας ότι το χρονικό διάστημα που θα καταγράφεται ένα τέτοιο φαινόμενο μπορεί να ξεπερνά και το τρίμηνο.

Με κατηγορηματικό τρόπο ωστόσο ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι μπορεί να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με όσα έχουν κάνει γνωστά οι επιστήμονες το τμήμα του ρήγματος που έχει ενεργοποιηθεί είναι μήκους 12 χιλιομέτρων περίπου, όμως το κύριο μέρος της σεισμικής δραστηριότητας περιορίζεται στα 6km του διεγερθέντος χώρου.

Ωσότου υπάρξει πλήρης εκτόνωση της σωρευμένης ενέργειας, διάστημα που μπορεί να ξεπεράσει και το τρίμηνο, θα σημειώνονται σεισμικές δονήσεις ή θα υπάρχουν διαστήματα έξαρσης όπως συμβαίνει τις τελευταίες ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τελευταία Νέα